VIPP


VIPP


De VIPP-Child Care (VIPP-CC) is een effectief bewezen methode voor het verbeteren van de interactievaardigheden van gastouders en pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang. Gastouders en pedagogisch medewerkers zijn na afloop van de training VIPP-CC meer sensitief en responsief in hun contact met de kinderen en in het stellen van grenzen aan ongewenst gedrag.

 

Werkwijze

De methode bestaat uit 6 twee- wekelijkse trainingsbezoeken van ongeveer anderhalf uur. Tijdens het bezoek wordt de pedagogisch medewerker/ gastouder gefilmd in verschillende speel- of verzorgingsmomenten, samen met drie of vier kinderen. Na afloop van het filmen worden de opnames van het vorige bezoek besproken waarbij de interactie tussen gastouder/pedagogisch medewerker en de kinderen centraal staat.

De kracht van de VIPP-CC ligt in de gestandaardiseerde methode en handleiding en is gebaseerd op de Hechtingstheorie van Bolwby en Ainsworth en de Coercion Theory van Patterson.
De oorspronkelijke VIPP (0-1 jaar) is ontwikkeld door het Centrum voor Gezinsstudies van de universiteit Leiden, onder leiding van prof. F. Juffer en later uitgebreid met de VIPP-SD (Sensitive Discipline) voor ouders en kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar en VIPP-CC voor de kinderopvang.


Certifificering

Marleen Blokker is zowel gecertificeerd door de Universiteit Leiden als VIPP-CC als VIPP-SD ondersteuner.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de VIPP-CC of de VIPP-SD of wat deze methode kan betekenen voor uw gastouderbureau of kinderdagverblijf, neem dan contact met mij op.
 

Meer informatie vindt u ook:
Op de website van de Universiteit Leiden
Op de website van het Nederlands jeugdinsitituut (NJI)
Het artikel in Kinderopvang Totaal
Of download de folder_nl_rev2012-1(1)