Ouderenmishandeling


Ouderenmishandeling is een van de vormen van Huiselijk geweld. Steeds meer wordt duidelijk dat ouderenmishandeling veel vaker voorkomt dan wij altijd dachten. Minstens een op de twintig ouderen heeft te maken met een vorm van ouderenmishandeling, zoals lichamelijk of psychisch geweld, verwaarlozing of financiële uitbuiting. Vaak omdat mantelzorg ontspoort door overbelasting en radeloosheid, maar ook door een beroepskracht kan geweld worden gebruikt.


Als professional in de zorg voor deze ouderen is het belangrijk signalen te herkennen en te kunnen bespreken. De meldcode huiselijk geweld geeft handvatten in het signaleringsproces.
 

Inhoud van de training

De training bestaat uit 1 of meerdere dagdelen. In overleg wordt bepaald welke onderwerpen aan bod kunnen komen tijdens de training. Onderwerpen waarvoor gekozen kan worden zijn:

  • Ouderenmishandeling; vormen, risicofactoren en prevalentie.
  • Signaleren: Het kunnen, willen en durven zien van de mishandeling; welke signalen zijn er bekend en hoe kunnen wij deze interpreteren;
  • Handelen: werken met de meldcode, samenwerking met het advies en steunpunt 'veilig thuis' en dilemma's die kunnen spelen bij het handelen.
  • Communiceren met alle betrokkenen (in samenwerking met een trainingsacteur)
  • Veiligheid en risicotaxatie
  • Het maken van een veiligheidsplan (in samenwerking met Johanna Hommenga van Hannah Traning en Coaching. Werkzaam binnen Veilig Thuis Drenthe en opgeleid door Andrew Turnnell als train de trainers binnen Signs of Safety. Zie ook http://hannah-trainingencoaching.nl/


Werkwijze:

In de training wordt theorie afgewisseld met praktische oefeningen en reflectie op eigen waarden en normen en dilemma's. Deelnemers ontvangen een reader met achtergrondinformatie en een handout van de presentatie.
 

Startniveau

Afhankelijk van de onderwerpen en de taken van de deelnemers wordt het startniveau bepaald.


Certificaat

De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname


Interesse?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op.