
Huiselijk geweld is een paraplubegrip voor verschillende vormen van geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer. Onder de term huiselijk geweld valt kindermishandeling, (ex)partnergeweld, ouderenmishandeling en verschillende vormen van schadelijke traditionele praktijken.
In Nederland zijn ieder jaar ruim 200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Het gaat daarbij om ruim 1 op de 30 kinderen, 1 op de 20 ouderen, en door (ex) partnergeweld worden in Nederland gemiddeld 13.000 vrouwen met- of zonder kinderen opgevangen. En dit is het topje van de ijsberg.
Het is wenselijk dat onveiligheid in de thuissituatie wordt gesignaleerd en dat er vervolgens ook wordt gehandeld. De praktijk leert echter dat het vaak (te) lang duurt voordat signalen tot doelgerichte actie leiden.
In sommige organisaties zijn de cliënten van verschillende leeftijden (kinderen, volwassenen, ouderen) en kunnen de cliënten zowel het slachtoffer als ook pleger zijn. Dan is het fijn wanneer u als aandachtsfunctionaris breed bent opgeleid.
De aandachtsfunctionaris staat als deskundige borg voor het hanteren van de meldcode binnen de eigen organisatie. U draagt als aandachtsfunctionaris enerzijds zorg voor de implementatie en borging van de meldcode (wellicht in samenwerking met de afdeling kwaliteit/beleid), anderzijds bent u het directe aanspreekpunt voor collega’s bij zorgen over ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg. Waar nodig zal u uw collega’s adviseren en/of ondersteunen in het nemen van de vijf stappen van de meldcode. U kunt ook vanaf stap 2 alle taken overnemen. Het meldprotocol van de eigen organisatie is daarin leidend.
Het zorgvuldig uitvoeren van uw taak als aandachtsfunctionaris vraagt om een training die zich richt op alle facetten en taken van de aandachtsfunctionaris. De training voor aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld (alle vormen) wordt door Apanto in heel Nederland verzorgd en wordt geheel op maat gemaakt voor de organisatie.
Deze brede training wordt niet op open inschrijving gegeven. Wel kunt u ervoor kiezen aan te sluiten bij de training aandachtsfunctionaris kindermishandeling of aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg. In beiden trainingen komt de dynamiek van geweld in afhankelijkheidsrelaties aan bod.
Gezien de zwaarte van de taak van de aandachtsfunctionaris wordt voor de training een hbo/academisch denk- en werkniveau gevraagd.
De training aandachtsfunctionaris huiselijk geweld is in totaal 3 dagen. De voorbereiding voor de tweede en derde trainingsdag kost u ongeveer 5 uur per trainingsdag. Een incompany training kan ook geheel worden toegespitst op de wensen van uw organisatie.
Informeert u vooral naar de mogelijkheden en de bijpassende tarieven.
Apanto is ingeschreven als scholingsinstituut bij het CRKBO en heft derhalve geen btw.
Voor een optimaal leerresultaat worden er maximaal 12 deelnemers toegelaten tot de training.
De training heeft bij onderstaande organisaties accreditatiepunten toegekend gekregen:
Registerplein 25 PE-punten voor:
Kwaliteitsregister V&V / Register Zorgprofessionals 18 PE- punten
Na het volgen van alle trainingsdagen ontvangt u een certificaat van deelname. Dit certificaat kunt uploaden bij uw eigen beroepsorganisatie.
Het is mogelijk voor een incompanytraining accreditatie aan te vragen bij de door u gewenste beroepsvereniging. Hiervoor wordt een meerprijs berekend.